Skip to the main content

Verzaken

Verzaken (het niet bijspelen van een gevraagde kleur terwijl die wel in het bezit is) is de meest voorkomende onregelmatigheid bij het bridgespel. Een verzaking wordt voldongen wanneer de overtreder of zijn partner voorspeelt of speelt in de volgende slag.

Veel spelers vinden de rechtzetting van een verzaking door de overdracht van één of zelfs twee speelslagen niet in verhouding staan tot de onregelmatigheid die heeft plaatsgevonden. Wat maakt het uit als je een ruitentje 3 bijspeelt in plaats van harten 2 als de laatste kleur gevraagd wordt?

Bij de presentatie van de nieuwe spelregels in 2017 was er enige verbazing dat de overdracht van één speelslag ( of zelfs twee) bij een voldongen verzaking gehandhaafd bleef. De spelregels waren er toch om de eventuele schade van de onregelmatigheid weg te nemen en niet om te straffen?

Ton Kooijman, een hoge bobo in arbitrageland gaf daar de volgende verklaring voor: de ene verzaking is de andere niet. Wij kunnen de arbiters onmogelijk opzadelen met de opdracht om bij elke voldongen verzaking vast te gaan stellen of deze wel of niet van invloed is geweest op de uitslag van het contract dat gespeeld is. Alleen als de overdracht van één of twee speelslagen als compensatie niet voldoende is zal de arbiter  de compensatie volledig moeten maken.

In de praktijk is het zo dat in bijna alle gevallen van een voldongen verzaking de tegenpartij met de overdacht van één of twee speelslagen “goed af” is.

Nieuw in de regelgeving is dat wanneer je partner niet bijspeelt in de gevraagde kleur, gevraagd mag worden of die kleur niet in het bezit van je partner is. Doel van deze regel is om het mogelijk voldongen worden van een verzaking in de gevraagde kleur te helpen voorkomen. Het is juist, dat door een herstel van het niet bijspelen van de gevraagde kleur, de vooraf vrijwillig getoonde kaart een strafkaart wordt. Maar is het dan automatisch ook een verliesslag? Dat zal in heel veel gevallen niet het geval zijn. Ben je dummy en je behoedt de leider voor het voldongen worden van een verzaking dan is er zelfs helemaal niets aan de hand. De vrijwillig getoonde kaart mag straffeloos door de leider wederom aan de hand worden toegevoegd, want de leider kan geen strafkaart krijgen.

Dan is er ook nog het psychologisch aspect wat een rol zal kunnen spelen. Als je partner een voldongen verzaking veroorzaakt en je merkt aan het einde van het spel op dat het contract zonder deze verzaking één down was gegaan dan zal je partner terecht kunnen opmerken dat er door de persoon tegenover hem/haar geen poging is ondernomen om die verzaking te helpen voorkomen.

Gehele schuld wordt dan gedeelde schuld en dat kan in een partnership nog wel eens een heilzame uitwerking hebben.

Theo Tonissen, met gewaardeerde hulp van Wim Damen CLB

Andere artikelen
In memoriam Paul van Kerkhoff

In memoriam Paul van Kerkhoff

Nagedachtenis aan Paul van Kerkhoff Erelid van Bridgevereniging Doublet Op 29 maart j.l. is...

16/04/2025 - Frans Polman
Alweer de 3e nieuwsbrief van het seizoen

Alweer de 3e nieuwsbrief van het seizoen

Ook nu weer een nieuwsbrief vanuit het bestuur waarin wij jullie informeren over de laatste...

27/02/2025 - Frans Polman
Aanvulling wedstrijdreglement

Aanvulling wedstrijdreglement

In verband met de proef met het rankingsysteem is er een Aanvulling wedstrijdreglement   ...

01/02/2025 - Mirjam Hendriks